Bubbelprovning hemma

För att hålla en vinprovning hemma behövs följande: ett antal viner med lika många glas, ett vattenglas, papper och penna för att kunna skriva anteckningar, god belysning och gärna ett vitt papper eller vit duk på bordet så att man på bästa sätt hur vinet ser ut.

Tänk på att syftet med provningen inte är att hitta felsmaker utan snarare vinets karaktär, hur det ser ut, doftar och smakar och kanske det viktigaste – deltagarens eget omdöme. Gillar man att tävla så kan man även göra det till en tävling där man ska gissa rätt på vad det är för typ av vin.

Du som provningsledare bör läsa på lite om vinerna som ska provas innan, lite om karaktären och tillverkningen till exempel.

Tips på bubbel att prova med olika karaktär:

  1. Prosecco – Välj gärna ett i stilen dry. Ett mousserande vin från nordöstra Italien. Ofta med tydliga toner av päron, tuttifrutti och mandel. Tillverkas av druvan Glera och får sina bubblor genom en andra jäsning på trycktank. Hittar ni tonerna av päron eller tycker ni att något annat är mer tydligt?
  2. Champagne blanc de blanc. Tillverkas endast på Chardonnay vilket ger ett friskt vin med hög syra, ett yngre vin har ofta toner av gröna äpplen och citrus medan ett mer moget vin har toner av honung och gula frukter. Hittar ni dom eller upplever ni något annat?
  3. Champagne lagrad på fat med både blå och gröna druvor. Mer komplex än blanc de blanc. Vad hittar ni för toner? Gillar ni denna champagne mer eller mindre än den andra?
  4. Ett spanskt mousserande vin som tillverkas enligt traditionella metoden likt champagne. Cava tillverkas i många regioner vilket ger olika karaktär men välj gärna ett vin från Pendedés som är en av de mest typiska regionerna. Cava kan göras på upp till nio druvor men Macabeo är den mest odlade sorten och Xarel-lo anses vara den druva som bäst lämpar sig för en druvren cava.
  5. Moscato d’Asti. Ett lätt porlande vin från Asti, Piemonte i norra Italien. Det är ett sött aromatiskt vin som lämpar sig bra till frukt- eller bärdesserter. Vilka toner hittar ni? Kanske päron, fläder, honung och vita blommor.