Hej Johan Eklöf från Enjoy Wine & Spirits!

Johan Eklöf är en livsnjutande person som älskar att utforska smaker och fann en gnista i mötet mellan mat och dryck någon gång under 00-talet. Det fanns något med vin som fascinerade på djupet, att det kunde vara så enkelt som fermenterad druvmust och samtidigt oerhört komplext och involvera så många lager av kunskap.

Vinintresset väcktes under en studieresa i Italien 2001 och kanske låg det till grund när han för drygt tio år sedan bestämde sig för att han ville jobba och kommunicera kring vin. Eller så var det hans teaterstudier som fick honom att vilja tala inför publik, även om han inte visste att det var vin han ville tala om. Troligtvis var båda bidragande till att han siktade mot en karriär i vinbranschen, utbildade sig till sommelier samtidigt som han läste marknad- och säljutbildning på IHM. Utbildningarna ledde honom till importbranschen för mat och dryck. Det har varit en spännande resa med spännande arbetsuppgifter inom kommunikation, försäljning och inspiration.

Idag jobbar Johan som Brand Manager på Enjoy Wine & Spirits, en av de volymmässigt största vinimportörerna på den svenska marknaden och en av Systembolagets äldsta leverantörer av vin. Enjoy har varit utställare på Göteborg Vin & Deli sedan premiären 2016 och ser fram emot mässan i december, träffa intresserade besökare och än en gång med sina viner och kunskap skapa och förmedla livskvalitet.

Enjoy hoppas kunna vara en inspirationskälla för många vinkonsumenter som söker sig till dom för ”goda råd” och i sommar tror dom att vi dricker rosé i vanlig ordning och även bubbliga varianter. Portugisiska viner tror dom starkt på, något som fått ett uppsving på den svenska marknaden. Crasto Superior White, är en nyhet som Enjoy själva lanserade i början av juni – perfekt till sommarens middagar.

Johans bästa vinminne är ” Winston Churchill 2002 i solnedgång på Sandhamn med min fru på vår första bröllopsdag. Perfect moment!” och ett framtida vinminne han skulle vilja uppleva, lyssna på Alexander Bards framtidsvisioner över ett glas vin.


Johan Eklöfs grillade hummerburgare

Serveras med Nicolas Feuillatte 2012 Millesime Bllanc de blancs

• 4 humrar
• 100 g smör
• Finhackad chili efter smak
• 1 hackad vitlöksklyfta

Räkröra
• 
100 g skalade räkor
• 0,75 dl majonnäs
• 0,75 dl Crème Fraiche
• 1 knippe dill, hackad
• Skal av 1 citron

Till servering
• 
4 skivor surdegsbröd
• 2 avokado
• Citronsaft

Dela humrarna och grilla lätt för att få yta. Töm köttet ur hummerstjärtar och klor. Hacka räkor och blanda ihop med majonnäs, Crème Fraiche, dill och rivet citronskal. Smält smör och sjud på svag värme med vitlök och chili. Dela brödskivorna på mitten, pensla bröden med det smälta smöret och värm snabbt på grillen. Värm hummerköttet i smöret. Montera med skivor av avokado och citronsaft.
Voilá!

Ät, drick och njut.