Årets Bartender

Årets Bartender är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna drinkmästerskap.

Årets Bartender är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna drinkmästerskap.

Årets Bartender och Baltic Flair Cup på Göteborg Vin & Deli

Det är med stolthet vi presenterar tävlingarna Årets Bartender och Baltic Flair Cup som äger rum på Göteborgs största vin- och delikatessmässa, Göteborg Vin & Deli. Tävlingarna arrangeras av föreningen Sveriges Bartenders Gille som firar 70 år som rikstäckande yrkesförening. Sveriges Bartenders Gille vill föra hantverkskunskapen vidare till kommande generationer och vara delaktig i barscenens utveckling, såväl nationellt som internationellt.

Tävlingarna

Fredag 26 april – Monteraktiviteter med cocktail & kanapéer
Baltic Flair Cup. En fartfylld fyrnationtävling i Flair där flaskor och shakers hanteras med sällan skådat artisteri. I denna underhållande gren deltar Finland, Sverige, Estland och Lettland.

Lördag 27 april – Årets Bartender är det officiella Svenska Mästerskapet för yrkesaktiva bartenders där de tävlande antar kända och okända utmaningar inför stor publik. Årets Bartender är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna drinkmästerskap. Den kända utmaningen i år är att skapa två drinkar på temat ”Apéritif med och utan…”

TEMA: Apéritif med och utan…
Namnet APÉRITIF kommer från latinska namnet aperire som betyder ATT ÖPPNA. Som dryck är den alltså tänkt att serveras före maten för att förhöja dess behag. Vi vill med temat tillgodose de personer som valt bort alkohol med ett fullgott alternativ. Juryn kommer titta extra noga på att den alkoholfria apéritifen håller minst lika hög standard som den med alkohol.

Bedömningskriterier

De tävlande kommer i förväg skickat in egna recept på nyskapad cocktail. Årets tema är ”Apéritif med och utan…” vilket innebär att drinkarna som deltar i år kan vara både alkoholfria eller med alkohol. Den tävlande presenterar sin drink inför juryn innan den blandas och detta är chansen den tävlande har att sälja in sin kreation och varför det är hens storsäljare. Därefter har hen sex minuter på sig att färdigställa sina drinkar. Både bartendern och drinkarna bedöms.

Bartendern bedöms för sin muntliga presentation och kopplingen till temat. Dessutom granskas de tävlande noggrant av juryn under hela blandningstiden. Noggrannhet och ett snyggt genomförande premieras. Därefter bedöms drinken för sitt utseende, arom, smak och helhet. Smaken har högst koefficient.