Årets Bartender

Årets Bartender är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna drinkmästerskap.

Det kommer att vara grundomgångar på fredagen, den 21 april, och finalen avgörs på lördagen, den 22 april.

För mer information och fullständigt program, besök www.aretsbartender.nu/besokare

Tävlingen arrangeras av föreningen Sveriges Bartenders Gille och har så gjorts enda sedan starten 1949. År 2007 bytte man namn från Cocktail SM till Årets Bartender för att lyfta personerna bakom drinkarna. I Årets Bartender tävlar man i två olika kategorier: Klassiskt och Flair.

Sverige vann VM senast 2015 i den klassiska grenen genom Dosa Ivanovs vinst World Cocktail Championship 2015.

Bedömningskriterier i Årets Bartender – Klassiskt

De tävlande har i förväg skickat in egna recept på nyskapad cocktail. Årets tema är ”Before Dinner Cocktail” vilket innebär att drinkarna ska passa att drickas före en måltid. Den tävlande har en kort presentation innan blandning för att förklara kopplingen, därefter har man sex minuter på sig att färdigställa sina drinkar. Både bartendern och drinkarna bedöms. Bartendern bedöms för sin muntliga presentation och kopplingen till temat. Dessutom granskas de tävlande noggrant av juryn under hela blandningstiden. Noggrannhet och ett snyggt genomförande premieras. Därefter bedöms drinken för sitt utseende, arom, smak och helhet. Smaken har högst koefficient.

Jury

Totalt ingår sju personer i juryn för den klassiska grenen. De bedömer drinkarnas utseende, doft smak och helhet samt bartenderns prestation. Bartending är ett hantverksyrke och det märks tydligt när hantverket är väl utfört.

Bedömningskriterier i Årets Bartender – Flair

I grenen flair så ska tre drinkar blandas under flitigt jonglerande med diverse redskap, glas och flaskor. Bedömning är till stor del teknisk där allt från svårighetsgrad till ”tapp & spill”, sammanräknas till en slutgiltig poäng. Även flairbartenders bedöms för sina drinkar vilket görs på samma sätt som i klassiskt. Drinken står för ca 30% av den totala bedömningen i flair.

Årets VIP-Jury

VIP-domare 1 av 5

Regerande svensk mästare…

Fredrik Lundegård är regerande mästare i Årets Bartender efter vinsten i april förra året. Tillsammans med en kollega äger han två restauranger i Lund, Mat & Destillat bredvid Domkyrkan och nyöppnade restaurangen på Skissernas Museum.

VIP-domare 2 av 5

Hans Bihl, välkänd utbildare.

Hans har bedrivit bartenderutbildningar sedan 1995 och håller sig ständigt aktuell. Flera av hans elever genom åren är idag välkända profiler inom yrket. Passionen för hantverket sägs vara det som driver honom framåt. 2016 var Hans nominerad till årets branschförbättrare i Bartenders Choice Awards.

VIP-domare 3 av 5

Det är dags att presentera årets internationella gäst!

Peter Dorelli lämnade Italien till förmån för England redan som 18-åring och är känd som The Bar Manager på Hotel Savoy i London. Idag är han flitigt anlitad föreläsare och det kommer finnas möjlighet delta i hans Master Class under finalhelgen i Göteborg.

VIP-domare 4 av 5

Dosa Ivanov, Bartender of the year 2015 (WCC).

En av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika bartender med bland annat två SM-Guld i Årets Bartender 2014/2015 samt dubbelt VM-Guld 2015 i World Cocktail Competition. Han har en förkärlek till Dry Martini som han också har tävlat i och även där tagit hem flera titlar. Till vardags är Dosa barmästare på Norda Bar, Clarion Post Hotel i Göteborg, men även känd från sina många år på Stenungsbadens Yacht Club.

VIP-domare 5 av 5

Emma Ziemann, Sommelier på Upper House Dining.

Emma jobbar till vardags som sommelier på Upper House Dining i Göteborg. Med sig har hon flerårig erfarenhet från restaurangbranschen, är utbildad restaurangmanager med inriktning mot dryck via Göteborgs Universitet samt diplomerad inom internationellt välkända WSET (Wines and Spirits Education Trust), styrelseledamot i svenska sommelierföreningen och utexaminerad sommelier via Gustibus Wine and Spirit Academy. Därtill finns en numera gedigen tävlingserfarenhet och 2016 tilldelades Emma förstaplatsen i ”Lily Bollinger Award” och titeln ”Årets bästa kvinnliga sommelier”. En betydelsefull vinst då hon är den första Göteborgssommelieren någonsin att vinna den prestigefulla premien.